Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan M çiçeği açıklaması!

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan M çiçeği açıklaması!
Yayınlama: 21.08.2024
4
A+
A-

Maymun Çiçeği Hastalığı Hakkında Açıklamalar

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği salgınının çiçek hastalığı ile akraba olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Temmuz 2022’de acil durum ilan ettiğini belirten Memişoğlu, hastalığın yakın temas yoluyla bulaştığını, ancak ölümcülük oranının düşük olduğunu vurguladı.

“Dünya Sağlık Örgütü, acil durum ilan etti. Bu, hastalığın yaygınlaşabileceği ve temastan geçebileceği anlamına geliyor. Ülkelerin kendi önlemlerini alması öneriliyor.”

“Bilim Kurulumuzla toplantı yaparak bilim insanlarının önerileri doğrultusunda hazırlıklar yaptık ve bir rehber yayınladık. Bu rehberde hastalık bilgisi ve bir vaka tespit edilirse neler yapılacağı açıklanıyor.”

“Aşıdan teste kadar gerekli hazırlıklar yapıldı. Ancak, durum toplumda paniğe yol açacak kadar ciddi değil. Sağlık sistemimiz, COVID-19 ve deprem felaketlerinde kendini kanıtlamıştır.”

“Bilim insanlarının görüşlerine göre, hastalık solunum yoluyla bulaşmadığı için COVID-19 gibi salgına neden olmayacağı düşünülüyor.”

“Maymun çiçeği ve çiçek hastalığı akraba virüslerdir ve aşıları ve tedavileri benzerdir.”

“Çiçek hastalığı artık dünyada görülmüyor. Ülkemizde 1980’lere kadar çiçek aşısı yapılıyordu ancak DSÖ’nün önerisiyle bu uygulama sonlandırıldı.”

“Ülkemizde henüz maymun çiçeği vakası görülmedi. Bu konuda hastanelere başvuranlar oluyor ancak testler ve kontroller sonucunda maymun çiçeğine rastlanmadı.”

“Bir vaka tespit edilirse izolasyon dahil gerekli tedbirler alınacaktır. Ancak, vatandaşlarımız panik yapmamalıdır. Sağlık çalışanları her türlü tedbiri almıştır.”

“Afrika’dan gelen öğrencilere yönelik özel bir önlem alınmayacak. Hastalığın seyri gözlemlenecek ve gerektiğinde politikalar güncellenecektir.”

“Bu tür hastalıkları yakından takip etmek önemlidir. Virüsler zamanla değişebilir ve COVID-19 salgını bizi bu konuda daha tedirgin ediyor.”

Test ve Aşı

“PCR test kiti üretebiliyoruz. COVID-19 aşısını üreten 7 ülkeden biriyiz ve diğer aşıları da üretebiliriz.”

“Endemik bir hastalığın aşısının temini için özel bir çaba göstermiyoruz. Gerektiğinde hem aşıyı tedarik edebilir hem de üretebiliriz. Bu konuda insan gücümüz ve teknik kapasitemiz yeterlidir.”

“Sınır kapılarında hastalığın yayılmasını engellemek için bir rehber yayınladık. Virüsün belirtilerinin ilk 4-5 gün içinde görülmeyebileceğini ancak bulaşma riski olduğunu unutmamak gerekiyor.”

“Ciltteki lezyonları tespit edebilecek insanlara hassasiyet gösterilmesi konusunda gümrük görevlilerine talimat verdik.”

“Özel bir kısıtlama uygulanmayacak ancak giriş kapılarındaki yetkililerin konuya daha fazla dikkat etmesi sağlandı.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.