Küresel piyasalarda gözler faiz kararlarında

Küresel piyasalarda gözler faiz kararlarında
Yayınlama: 27.07.2024
6
A+
A-

Başlık: Küresel Piyasalar Karışık Seyretti, “Yumuşak İniş” Beklentileri Kayıpları Telafi Etti

Paragraf 1:
Geçen hafta ABD’deki yoğun bilanço takvimi, hisse ve sektör bazlı etkilerini dünya geneline yayarken, açıklanan büyüme verilerinin ardından ülkede güçlenen “yumuşak iniş” beklentisi, kayıpları kısmen telafi etti.

Paragraf 2:
Amerikan teknoloji devi Alphabet’in geliri, ikinci çeyrekte beklentileri aştı ancak yapay zeka konusundaki ilerleme eksikliği yatırımcıları tedirgin etti. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın net karı ise aynı dönemde önemli ölçüde düştü.

Paragraf 3:
Microsoft ve Meta Platforms gibi şirketlerin bilançoları önümüzdeki hafta yatırımcıların odağında olacak. Fed’in faiz kararı ve yoğun veri gündemi, piyasaların yönünü belirlemekte etkili olacak.

Paragraf 4:
Fed’in gelecek hafta politika faizini sabit tutması bekleniyor, ancak politika metni ve Başkan Jerome Powell’ın açıklamaları varlık fiyatlarını etkileyecek. Para piyasaları, bankanın yıl sonuna kadar faiz indirimi yapabileceğine işaret ediyor, ancak cuma günü açıklanacak istihdam raporu bu beklentileri değiştirebilir.

Paragraf 5:
Tahvil piyasalarında oynaklık sınırlı kaldı. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, haftanın sonunda 10 baz puan düşüşle %4,20’ye geriledi. Dolar endeksi de 104,3’te sabit kaldı.

Paragraf 6:
Altın ve gümüş fiyatları düştü. Bakır, elektrikli otomobillerin daha az bakır kullanabileceğine yönelik haberlerin etkisiyle üçüncü haftaya taşıyan düşüş eğilimini sürdürdü. Brent petrolün varil fiyatı ise %79,7’ye geriledi.

Paragraf 7:
New York Borsası’nda bilanço sezonu oynaklığa neden olsa da, ikinci çeyrekte büyümenin beklentileri aşması “yumuşak iniş” beklentilerini güçlendirdi. Nasdaq endeksi %2,08 ve S&P 500 endeksi %0,83 değer kaybetti, Dow Jones endeksi ise %0,75 değer kazandı.

Paragraf 8:
Gelecek hafta, ekonomiyi yakından ilgilendiren bir dizi veri yayınlanacak, bunların arasında imalat aktivite endeksleri, tüketici güven endeksi ve istihdam verileri yer alıyor.

Paragraf 9:
Avrupa borsalarında da karışık bir seyir görüldü. İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararı önümüzdeki hafta yatırımcıların odağında olacak. Almanya’da imalat ve hizmet sektörü aktivitelerinin yavaşladığı veriler, risk iştahını olumsuz etkiledi.

Paragraf 10:
Asya pay piyasalarında satış baskısı arttı.ABD’deki gelişmelerin yanında, Japonya Merkez Bankası’nın sürpriz bir faiz artırımına gidebileceği yönündeki beklentiler de endişelere yol açtı.

Paragraf 11:
Yurt içinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faizleri sabit tuttu. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi %2,37 değer kazandı, dolar/TL ise %0,24 düştü. Önümüzdeki hafta tüketici güven endeksi, dış ticaret verileri ve imalat sanayi PMI verisi takip edilecek.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.