Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine odaklandı

Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine odaklandı
Yayınlama: 06.07.2024
19
A+
A-

Makroekonomik Haberler Piyasaları Canlandırıyor, Fed Politikaları Dikkatle İzleniyor

Dünya genelindeki seçimlerin ağır siyasi gündeminin yanı sıra makroekonomik veriler para piyasalarını olumlu etkileyerek varlık fiyatlarına yansıdı. Analistler, Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarının ve ABD enflasyon verilerinin, Fed’in gelecekteki politikalarının yönünü belirlemesinde etkili olacağı görüşünde.

Geçen haftanın ABD makroekonomik verileri, Fed’in Eylül ayında faiz indirimine gitme ihtimalini güçlendirdi. Tarım dışı istihdam, Haziran ayında 206 bin kişi artarak beklentileri aştı, ancak işsizlik oranı da %4’ten %4,1’e yükseldi. Bu arada tarım dışı istihdam verilerinde aşağı yönlü revizyonlar yapıldı, Nisan ayı verisi 165 binden 108 bine, Mayıs ayı verisi ise 272 binden 218 bine düşürüldü. Ortalama saatlik kazançlar ise beklentiler doğrultusunda %0,3 arttı.

Analistler, Haziran ayında istihdamın beklentilerin üzerinde artmasına rağmen, önceki aylarda yapılan revizyonların ve ortalama saatlik kazançlardaki artış hızının yavaşlamasının, ABD iş gücü piyasasının yumuşamaya başladığına dair ek kanıtlar sunduğunu belirtti.

ABD’de özel sektör istihdamı, Haziran ayında piyasa beklentilerinin altında 150 bin kişiyle arttı. Aynı dönemde yıllık ücret artışı %4,9 ile Ağustos 2021’den bu yana en düşük artış hızına geriledi. Ayrıca ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 238 bine ulaştı. JOLTS açık iş sayısı ise Mayıs ayında 8 milyon 140 bine çıktı.

ABD’de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü PMI göstergesi, Haziran ayında aylık bazda 5 puan düşerek 48,8’e inerek hizmet sektöründe daralmaya işaret etti. Sanayi sektörü performansını yansıtan fabrika siparişleri de Mayıs ayında %0,5 oranında azaldı.

Bu veriler, Fed’in faiz indirim politikasıyla ilgili kaygılarını hafifletti. Fed’in son toplantı tutanakları, banka yetkililerinin enflasyonun yavaşlamaya yönelik daha fazla kanıt beklediğini ve faiz oranlarının ne kadar süre yüksek tutulacağı konusunda fikir birliğine varamadıklarını ortaya koydu.

Avrupa borsaları genel olarak olumlu bir seyir izlerken, İngiltere’de yapılan sandık çıkış anketleri, İşçi Partisi’nin genel seçimlerde çoğunluğu kazanabileceğini işaret etti. Fransa’da ise Avrupa Parlamentosu seçimlerinin aşırı sağın ilk sırada yer almasıyla sonuçlanmasının ardından erken seçimler yapıldı ve ikinci tur gerçekleşecek.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonu kontrol altına almak için atılan adımların 2024’ün sonuna kadar zorlu olabileceğini söyledi. Almanya’da Mayıs ayında %2,4 olan yıllık enflasyon Haziran ayında %2,2’ye geriledi.

Asya piyasaları genel olarak olumlu bir seyir izledi, ancak Çin hariç. Japonya’da yen döviz kuru, son 38 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) politika faizini artıracağı beklentileri güçlenmeye devam ediyor.

Türkiye’de BIST 100 endeksi, geçen haftayı %1,91 değer kazancıyla 10.851,78 puandan tamamladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Haziran ayında aylık bazda %1,64, Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise %1,38 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında %71,6, yurtiçi üretici fiyatlarında ise %50,09 olarak gerçekleşti.

ABD’li yatırım bankaları ve yabancı kurumlar, Türkiye ile ilgili enflasyon beklentilerini düşürdüler. Dolar/TL kuru, haftayı %0,15 düşüşle 32,6660’tan tamamladı. Gelecek hafta çarşamba günü sanayi üretimi ve cuma günü ödemeler dengesi verilerinin takibi önemli olacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.