Ketojenik diyetle ilgili endişe verici araştırma

Ketojenik diyetle ilgili endişe verici araştırma
Yayınlama: 06.08.2024
16
A+
A-

Ketojenik Diyet: Hızlı Kilo Kaybı Ancak Sağlık Riskleri

Bath Üniversitesi’nden araştırmacılar, ketojenik diyet uygulayan kişilerin kolesterol seviyelerinin arttığını ve bağırsak dostu bakterilerinin azaldığını bildirdiler. Bu etkiler, diyetin başlamasından sadece üç ay sonra ortaya çıktı ve üstelik ketojenik diyet uygulayanlar, düşük şekerli diyet uygulayanlardan daha fazla kilo vermediler.

Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat, yüksek yağ ve yeterli protein içerir. Bu diyetle vücudun yağ yakması ve ketozis adı verilen bir duruma girmesi amaçlanır. Bu, ekmek, makarna, pirinç, mısır, fasulye ve kabak gibi nişastalı sebzelerin ve meyvelerin neredeyse hiç tüketilmemesi anlamına gelir. Karbonhidratlar olmadığında vücut enerji için depolanmış yağları yakmaya başlar ve bu da kilo verilmesine yardımcı olur.

Üç Farklı Diyet Test Edildi

Son araştırmada, 53 sağlıklı yetişkin rastgele üç diyetten birini uyguladı: ketojenik diyet, düşük şekerli diyet veya kontrol diyeti olarak kullanılan orta düzeyde şeker içeren bir diyet.

Sonuçlara bakıldığında, ketojenik diyet uygulayan kişilerin sadece biraz daha fazla kilo verdiği (2,9 kg) görüldü. Düşük şekerli diyet uygulayanlar ise yaklaşık 2,1 kg kaybettiler.

Ketojenik Diyetin Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Bununla birlikte, ketojenik diyet uygulayanlarda endişe verici sağlık göstergeleri tespit edildi. Karbonhidratı azaltan katılımcıların kötü kolesterol seviyelerinin yükseldiği, buna atardamarlarda tehlikeli plak birikimiyle bağlantılı olan belirli bir türün de dahil olduğu bulundu. Düşük şekerli diyet ise kötü kolesterol seviyelerini düşürdü.

Ketojenik diyet uygulayan kişilerde, B vitamini üretimine yardımcı olan, zararlı bakterilerin yerleşmesini engelleyen ve kolesterolü düşüren Bifidobacteria adı verilen bağırsak bakterilerinin seviyelerinde azalma görüldü. Düşük şekerli diyetin bağırsak mikrobiyomu kompozisyonu üzerinde önemli bir etkisi olmadı.

Son olarak, ketojenik diyet uygulayan kişilerde vücudun karbonhidratları nasıl işleyeceğini unutması nedeniyle insülin direnci belirtileri görüldü. Bu, normal diyete geri dönmeleri durumunda tip 2 diyabet geliştirme risklerinin artabileceği anlamına gelir.

Beslenme, egzersiz ve metabolizma uzmanı baş araştırmacı Dr. Aaron Hengist, sonuçların kilo verme diyetlerinde tek sağlık ölçütünün kilo kaybı olmadığını gösterdiğini belirtti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.