Bakan Şimşek: Programımız sırtını sıcak paraya dayamıyor

Bakan Şimşek: Programımız sırtını sıcak paraya dayamıyor
Yayınlama: 11.07.2024
3
A+
A-

Bakan Şimşek’in Öne Çıkan Açıklamaları

Programımıza bankacılık sektörünün desteği paha biçilmez, minnettarız. Bu süreçte birtakım önlemlerin maliyeti sektöre orantısız bir şekilde yansıtılıyor. Sabır tavsiye ediyoruz. Sektörün sadeleşme talebi son derece yerinde. Sadeleşmeye devam edeceğiz.

Yeniden Dengelenme Süreci Devam Edecek

Ekonomik büyüme hala güçlü ancak daha dengeli. Yeniden dengeleme süreci sürecek. İç talepteki yumuşama devam edecek. Sürdürülebilir cari açık bizim için önemli bir hedef. Cari açık, Türkiye’nin uzun vadeli önemli bir makroekonomik sorunudur. Bu yılı milli gelire oranla yaklaşık %2 cari açıkla kapatacağız.

Sıcak Paraya Güvenmiyoruz

Rezerv birikimi pek çok kişiyi şaşırttı. Programımıza ısınamayan bazı kesimler birçok hikaye uyduruyor. Rezerv birikiminin en önemli kaynağı vatandaşların yatırım tercihleridir. Diğer bir kalem ise reel sektörün küresel piyasalardan daha fazla kaynak elde etmesinin sağlanmış olmasıdır. Programımız sıcak paraya sırtını dayamış bir program değildir. “Carry trade” olarak tanımlanan işlemler tüm piyasalarda görülen fon akışlarıdır. Ancak programımız ona dayanmıyor.

Diğer bir hedefimiz mali disiplini kalıcı bir şekilde tesis etmektir. Geçtiğimiz yıl büyük ölçüde deprem nedeniyle bütçe açığı beklentileri oldukça yüksekti. Biz geçen yıl önemli bir mali sıkılaşmaya gittik. Bu sayede bütçe açığını %5,2 ile kapatabildik. Bu açığın da büyük kısmı deprem harcamalarından kaynaklanmaktadır. Mali disiplini sağlamamızın amacı bir deflasyon sürecine katkıda bulunmaktır. İkincisi, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm gibi konularda kaynaklara ihtiyaç duyulacaktır. Üçüncüsü, sürdürülebilir düşük cari açık için kamu tasarrufları da önemlidir.

İç Borç Yapısında Dolarizasyon Azaltılıyor

İç borç stokumuzda döviz ve altının payını azaltıyoruz. Kur riskini azaltmayı hedefliyoruz. Borçların vadesini uzatmak önemli bir performans göstergesi olarak ele alınıyor. Swap hariç net rezervlerimizde önemli bir artış oldu. Net rezervler neredeyse 80 milyar dolar arttı. Bunun bir kısmının kalıcı olmayabileceğini düşünüyoruz. Borsaya girişler aslında doğrudan yatırım olarak değerlendirilebilir. Tahvil piyasasına girişleri bu bağlamda önemsiyoruz.

KKM’den çıkış süreci devam etmektedir. Liralaşmanın toplam mevduatın %50’sinin üzerine çıkması önemli bir kazanımdır. KKM’den çıkış hızlanacaktır. Vergi avantajını kaldırdık.

Kredi Notumuz Hak Ettiğimiz Seviyenin Üstünde

Muhtemelen kredi notu artışları devam edecektir. Kredi notumuzu mevcut seviyenin 1,5-2 kademe üzerinde fiyatlıyorlar. Geç de olsa not artışlarını değerli buluyoruz.

Enflasyon son bir yılda arttı. Ancak bu şaşırtıcı değil. Bir geçiş dönemine ihtiyaç duyduğumuzu söylemiştik. Çünkü büyük bir deprem yaşadık. Yerinden olan birçok vatandaşımız yakın şehirlere veya büyük şehirlere taşındı. Deprem bütçede önemli bir açığa neden oldu. Açığı kapatmak için ÖTV ve KDV’yi artırdık. O dönem bu bir zorunluluktu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.