IMF, küresel ekonomik büyüme beklentisi 2025 için düşürüldü

IMF, küresel ekonomik büyüme beklentisi 2025 için düşürüldü
Yayınlama: 22.10.2024
3
A+
A-

Küresel Ekonomik Büyüme İstikrarlı Kalacak, Ancak Zayıf Kalmaya Devam Edecek

Uluslararası Para Fonu (IMF), dünya ekonomisinin istikrarlı ancak zayıf büyümenin devam edeceğini tahmin ederek bu yıl için %3,2 olarak öngördüğü büyüme tahminini korudu.

Küresel Büyüme Tahminleri

IMF, “Politik Değişikliği, Artan Tehditler” başlıklı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Ekim sayısını yayınladı. Raporda, küresel ekonomik büyümenin bu yıl ve gelecek yıl için %3,2 olması bekleniyor. IMF, Temmuz ayında yaptığı tahminlerinde dünya ekonomisinin bu yıl %3,2, gelecek yıl ise %3,3 büyüyeceğini öngörmüştü.

Rapora göre, beş yıl sonraki küresel ekonomik büyüme beklentisi %3,1 ile Kovid-19 salgını öncesi ortalamaya kıyasla sınırlı kalmaya devam edecek. Nüfusun yaşlanması ve zayıf verimlilik gibi yapısal engeller, birçok ekonomide potansiyel büyümeyi engelliyor.

Küresel Görünüme Yönelik Riskler

IMF’nin raporu, küresel görünüme yönelik risklerin, politika belirsizliğinin yüksek olduğu bir dönemde aşağı yönlü eğilim gösterdiğine dikkat çekiyor.

Küresel enflasyondaki düşüşün de altını çizen rapor, 2022’nin üçüncü çeyreğinde zirve yapan manşet enflasyonun gelecek yılın sonunda %3,5’e düşeceğini tahmin ediyor. Raporda, küresel enflasyonla mücadelenin büyük ölçüde kazanıldığı, ancak bazı ülkelerde fiyat baskılarının devam ettiği belirtiliyor. Enflasyonun merkez bankalarının hedeflerine yakın seviyelere dönmesinin para politikası, maliye politikası ve yapısal reformlarda üçlü bir değişime yol açtığı ifade ediliyor.

Ülke Büyüme Tahminleri

Raporda, ülkelerin ekonomik büyüme tahminleri de paylaşılıyor. Türkiye ekonomisinin bu yıl %3, gelecek yıl ise %2,7 büyümesi bekleniyor. IMF, temmuz ayındaki tahminlerinde Türkiye ekonomisinin 2024’te %3,6, 2025’te ise %2,7 büyüyeceğini öngörmüştü. Türkiye için enflasyon beklentileri bu yıl sonu için %43, 2025 yılı sonu için %24 olarak belirlenirken, işsizlik tahmini 2024 için %9,3, 2025 için %9,9 olarak veriliyor.

ABD ekonomisinin büyüme tahmini 2024 yılı için %2,6’dan %2,8’e yükseltiliyor. Ülke ekonomisinin gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini de %1,9’dan %2,2’ye çıkarılıyor. Avro Bölgesi ekonomisine ilişkin büyüme tahmini ise bu yıl için %0,9’dan %0,8’e düşürülüyor ve 2025 yılı için %1,5’ten %1,2’ye indiriliyor.

İngiltere ekonomisinin büyüme beklentisi bu yıl için %0,7’den %1,1’e yükseltiliyor ve gelecek yıl için %1,5’te sabitleniyor. Japonya ekonomisinin büyüme tahmini ise bu yıl için %0,7’den %0,3’e düşürülüyor, gelecek yıl için %1’den %1,1’e çıkarılıyor.

Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülke ekonomileri grubunda, Çin ekonomisine ilişkin büyüme beklentisi bu yıl için %5’ten %4,8’e düşürülüyor ve gelecek yıl için %4,5’te sabitleniyor. Hindistan ekonomisinin bu yıla dair büyüme beklentisi %7, gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini ise %6,5’te sabitleniyor. Rusya ekonomisine ilişkin büyüme tahmini ise bu yıl için %3,2’den %3,6’ya yükseltiliyor ve gelecek yıl için %1,5’ten %1,3’e indiriliyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.