Bakan Kacır: Savunma sanayiinde 128 milyar liralık yatırımın önünü açtık

Bakan Kacır: Savunma sanayiinde 128 milyar liralık yatırımın önünü açtık
Yayınlama: 22.10.2024
2
A+
A-

SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı Açıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 6 Ekim’e kadar İstanbul Fuar Merkezi’nde devam edecek olan SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada, son yıllarda fuarın dünyadaki savunma ekosisteminin önemli bir buluşma noktası haline geldiğini söyledi.

Kacır, özellikle son yılda İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarına değinerek, uluslararası kurumların bu duruma seyirci kalmasının güven telkin edemeyeceğini vurguladı. Dünyanın birçok yerinde yaşanan çatışmaların uluslararası sistem tarafından çözülemediğini ve Birleşmiş Milletler’in mevcut yapısının adaleti tesis etmekte yetersiz kaldığını belirtti.

Böylesi bir ortamda ülkelerin askeri caydırıcılık için daha fazla yatırım yaptığını ifade eden Kacır, küresel savunma sanayi harcamalarının son 10 yılda 1,75 trilyon dolardan yaklaşık 2,5 trilyon dolara yükseldiğini kaydetti. Türkiye’nin de bu tablodan etkilenmemesinin mümkün olmadığını söyleyen Kacır, ülkenin dışa bağımlılığını azaltmak için milli ve özgün teknolojiler geliştirilmesinin şart olduğunu vurguladı.

Son 22 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yürütülen politikalar, uzun vadeli planlamalar ve yatırımlar sayesinde Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli bir atılım gerçekleştirdiğini belirten Kacır, ana yüklenicileri, alt yüklenicileri, KOBİ’leri, araştırma kuruluşları ve üniversiteleriyle sektörün ülkenin övünç kaynağı olduğunu söyledi.

Türkiye’nin savunma sanayisinde yerlilik oranını %80’lerin üzerine çıkardığını bildiren Kacır, bu sayede İHA ve SİHA’lar gibi özgün ürünlerle terörü ülke sınırlarından temizlediklerini, MİLGEM projeleri ve TCG Anadolu ile mavi sularda özgürce hareket ettiklerini ifade etti.

Savunma sanayisinin 90 binden fazla nitelikli insan kaynağı ve 3 bin 500’ü aşkın şirketiyle başarılı güvenlik çözümleri sunduğunu belirten Kacır, Türkiye’nin ihracatının da geçen yıl 5,5 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Muharebe alanında kendini kanıtlayan savunma ürünlerinin ihracatının bu yılın ilk 9 ayında geçen yıla göre %12 arttığını vurgulayan Kacır, bu başarının ülkenin stratejik hamlelerinde güç çarpanı olduğunu belirtti.

Savunma sanayisindeki ivmenin asla kaybedilmeyeceğini ve yapay zeka, otonomi, siber güvenlik, uzay, hipersonik, kuantum ve biyoteknoloji gibi alanlarda öncülük edilmeye devam edileceğini kaydeden Kacır, tam bağımsız bir Türkiye için emin adımlarla ilerlediklerini vurguladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.