Gıdalardaki gizli tehlikeyi ortaya çıkaracak! Yapay zeka, tat alma korteksinin yerini alıyor…

Gıdalardaki gizli tehlikeyi ortaya çıkaracak! Yapay zeka, tat alma korteksinin yerini alıyor…
Yayınlama: 22.10.2024
3
A+
A-

Elektronik Dil, Bozuk Meyve Suyunuzu Algılar

Giriş:

Nature dergisinde yayınlanan bir araştırma, açılmış meyve suyunun tazeliğini belirlemek için devrim niteliğinde bir cihaz tanıttı. Bu icat, buzdolabında ne kadar süredir beklediğini söyleyerek içme suyunuzun güvenliğini sağlıyor.

İyon Duyarlı Transistörler:

Cihazın kalbi, iyon duyarlı transistörler. Bu transistörler, kimyasal iyonları (negatif yüklü parçacıklar) tespit ederek sıvının bileşimine ilişkin bilgi toplar. Bu bilgi daha sonra yorum için bir bilgisayara iletilir.

Yapay Dil:

Araştırmacılar, cihazın sensörlerinin bir dil gibi davrandığını, yapay zeka algoritmalarının ise bir tat alma korteksi gibi hareket ettiğini belirtiyorlar. Tat alanındaki insan beynine benzer şekilde, yapay sinir ağları sensör verilerini işler ve içeceğin bozuk olup olmadığını belirler.

Asit Testi:

Cihazın doğruluğunu test etmek için araştırmacılar, sinir ağına sıvı asitliğini ölçmeyi öğrettiler. Ağ, sıvıların asitliğini %91 doğrulukla tahmin etti. Ancak, sinir ağının kendi parametrelerini tanımlamasına izin verildiğinde, doğruluk %95’in üzerine çıktı.

Gerçek Dünya Testi:

Gerçek dünyadaki içeceklerde test edilen cihaz, benzer meşrubatlar arasında ayrım yapabildi, sütün sulandırılıp sulandırılmadığını tespit etti, meyve suyunun ne zaman bozulduğunu belirledi ve suda zararlı kimyasalların varlığını tespit etti.

Gelecek:

Araştırmacılar, cihazın yiyecek güvenliğini ve sağlık izlemeyi iyileştirme potansiyeline sahip olduğuna inanıyorlar. Yiyecekleri taze tutmanın yollarını bulmaktan hastalıkları erken teşhis etmeye kadar pek çok alanda kullanım bulması bekleniyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.