Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten ‘kayıt dışı’ ile mücadele mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten ‘kayıt dışı’ ile mücadele mesajı
Yayınlama: 20.10.2024
0
A+
A-

Vergi Denetim Kurulu, Kayıt Dışı Saat Ticaretini Hedef Alıyor

Vergi Denetim Kurulu (VDK), kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelere yönelik denetimlerini artırıyor. VDK’nın bünyesindeki Risk Analiz Merkezi’nin araştırmalarına göre, kayıt dışı saat ticareti yapan işletmeler tek tek tespit edildi.

Yaklaşık 6.500 işletme üzerinde yapılan incelemelerde, aynı alıcıların defalarca kayıt dışı lüks saat satın aldığı belirlendi. VDK, kayıtlı saatlerin belgesiz satışı, kayıtsız temin edilen saatlerin kayıtsız satışı, lüks saat ve taklitlerinin satışı ve antika saat ticaretindeki usulsüzlükleri mercek altına aldı.

Banka ve aracı kurumlar aracılığıyla veya kapıda yapılan ödemeler incelendi ve 4 milyar liralık kayıt dışı ekonomi ortaya çıkarıldı. Analizler, gerçek ve taklit binlerce saatin vergi ödenmeden el değiştirdiğini gösterdi.

Tüketiciler Mağdur Ediliyor

Araştırmalar, kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelerin elektronik ticareti de yaygın olarak kullandığını ortaya koydu. Çevrimiçi pazar yerleri, sosyal medya platformları ve internet siteleri üzerinden kayıt dışı ürünlerin satışı yapılıyor. Bu ürünler için satış sonrası belge düzenlenmediği ve tüketicilerin belgesiz ürünler nedeniyle mağdur olduğu tespit edildi.

Lüks Saatler de Takipte

VDK’nın analiziyle ilk aşamada 944 farklı marka ve model saatin kayıt dışı satışı tespit edildi. Analize takılan saatler arasında Rolex, Omega ve Patek Philippe gibi markaların taklit ürünleri de yer alıyor.

VDK, orijinal lüks saatlere yönelik tüketici profillerini de takip ediyor. Milyonlarca liralık lüks saatlerin alıcılarının gelir ve harcama profilleri kontrol ediliyor. Görünür bir kazancı olmayan işletmelerin lüks saatlere ödedikleri tutarlar inceleniyor ve bu kazancın kaynağı araştırılıyor. Bu kapsamda, kara para aklama ve gelir saklama gibi suçlara yönelik araştırmalar da yürütülüyor.

“Çalınmadık Kapı Bırakmıyoruz”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,Maliye Bakanlığının hiçbir sektörde ve alanda çalınmadık kapı bırakmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Vergide adalet ve etkinlik sözü verdik. Bu söz doğrultusunda, kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi kesintisiz sürdürüyoruz. Vergi kayıp ve kaçakçılığına sebep olanların ve haksız rekabete yol açanların takipçisiyiz.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.