Ünlü markaların kadın iç çamaşırlarında zehirli kimyasallar bulundu

Ünlü markaların kadın iç çamaşırlarında zehirli kimyasallar bulundu
Yayınlama: 19.10.2024
2
A+
A-

Kadın İç Çamaşırlarında Tehlikeli Kimyasallar

Macaristan, Avusturya, Slovenya ve Çek Cumhuriyeti’nden tüketici gözlemcilerinin laboratuvar testleri, kadın iç çamaşırlarının insan sağlığı için zararlı olabilecek kimyasallar içerebileceğini ortaya koydu.

Çek çevre savunma grubu Arnika, plastik üretiminde kullanılan sentetik kimyasallar olan bisfenolleri aradı. Avrupa Birliği’nde tehlikeli kimyasal olarak sınıflandırılan bisfenoller, gıda ambalajları ve tekstil gibi endüstriyel ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Grup, Macaristan, Avusturya ve Slovenya’dan 166 kadın iç çamaşırı örneğini test etti ve bunların yüzde 30’unda bir çeşit bisfenol tespit etti. Yüzde 10’unda ise sağlık için güvenli kabul edilen seviyelerin üzerinde bisfenol bulundu.

Tanınmış markaların ürünlerindeki bisfenol seviyeleri, daha ucuz iç çamaşırlara göre daha yüksekti. Pamuklu iç çamaşırları ise bisfenol içerme olasılığı daha düşüktü.

Macaristan Bilinçli Tüketiciler Derneği’nden Júlia Dénes: “Pamuklu ürünler olmasına rağmen, araştırmalarımız kadın külotlarının çoğunun sentetik malzemelerden üretildiğini gösteriyor. Bu, bisfenol maruziyet riskini artırıyor.”

Bisfenol A; doğurganlığı etkileyebilir, göz hasarına, akciğer tahrişine, alerjik cilt reaksiyonlarına, hormon bozukluklarına ve bilişsel işlevlere zarar verebilir.

Maruz kalma genellikle yiyecek ve içeceklerden olur, ancak kimyasal cilt yoluyla da emilebilir. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir çalışma, 11 Avrupa ülkesinde insanların idrarlarının yüzde 92’sinde bisfenol A tespit etti ve bu, genellikle güvenlik eşiklerini aşıyordu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.