Kalp hastalıkları tarihe karışabilir

Kalp hastalıkları tarihe karışabilir
Yayınlama: 03.09.2024
38
A+
A-

Kalp Hastalığı Riski Kan Testleriyle Tahmin Edilebilir

Rutin kan testlerinin önemi, yeni bir araştırma ışığında daha da arttı. Araştırma, kandaki C-Reaktif Protein (CRP) seviyesinin bir kişinin kalp hastalığı riski hakkında 30 yıl önceden bilgi verebileceğini ortaya koydu.

Kolesterolün Önemi Yetersiz

Doktorlar uzun yıllardır kolesterol seviyelerine bakarak kalp rahatsızlığı riskini değerlendiriyorlar. Ancak bu yaklaşımın, risk faktörlerinin gözden kaçmasına yol açabileceği ortaya çıktı.

CRP ve Lipoprotein de Önemli

Araştırmacılar, “kötü huylu” LDL kolesterolden başka, kandaki “lipoprotein” ve “enfeksiyon” belirleyicisi CRP’ye de bakmanın, kalp krizi, inme ve kalp hastalığı riskini tahmin etmede önemli olduğunu vurguladılar.

30 Yıllık Analiz

Araştırma, 1992-1995 yılları arasında ABD’de yaklaşık 30.000 kadın üzerinden gerçekleştirildi. 30 yıllık takip süresinde, katılımcıların %13’ü kalp hastalığına yakalandı veya buna bağlı olarak hayatını kaybetti.

Yüksek CRP Seviyesi, Yüksek Risk

Araştırma sonucunda, yüksek CRP seviyesi olan kadınların kalp hastalığına yakalanma riskinin, en düşük seviyedekilere göre %70 daha yüksek olduğu belirlendi. Ayrıca, üç gösterge (LDL kolesterol, lipoprotein ve CRP) birlikte değerlendirildiğinde, riskin daha da arttığı görüldü.

Menopoz ve Lipoprotein

Kalp sağlığı konusunda çalışan doktor Rachel Bond, özellikle menopoz sonrası kadınlarda lipoprotein seviyelerinin yükselebileceğine dikkat çekti. Bu nedenle, Bond, herkesin bir kez lipoprotein seviyelerini kontrol ettirmesini önerdi.

40’lı Yaşlarda Test Önerisi

Doktorlar, tehlikenin ortaya çıkmasından önce, yani 30’lu ve 40’lı yaşlarda bu üç aşamalı kan testinin yapılmasını öneriyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.