Yalnızca dile bakarak hastalıkları teşhis ediyor

Yalnızca dile bakarak hastalıkları teşhis ediyor
Yayınlama: 13.08.2024
12
A+
A-

Başlık: Dilinden Sağlığını Tespit Et: Yeni Algoritma

Giriş:

Irak ve Avustralya’dan araştırmacılar, bir kişinin dilinin rengini analiz ederek sağlık durumunu teşhis eden bir bilgisayar algoritması geliştirdiler.

Yazarın Açıklaması:

Çalışmanın lideri Ali Al-Naji, “Tipik olarak, diyabetli kişilerin dili sarı olur; kanser hastalarının dili kalın yağlı bir tabaka ile mor olur; akut felçli hastaların dili ise alışılmadık şekilde kırmızıdır.” Beyaz bir dil kansızlığı gösterebilir; şiddetli COVID-19 vakalarında koyu kırmızı bir dil görülür. Çivit mavisi veya mor renkli bir dil, damarsal ve gastrointestinal sorunları veya astımı gösterir.”

Modelin Eğitimi:

Al-Naji, algoritmalarının geleneksel Çin tıbbı uygulamalarını taklit ettiğini belirtiyor. Yapay zeka modeli, dil rengini ve ilgili durumları belirleme konusunda 5.260 görüntü kullanılarak eğitildi.

Test Sonuçları:

Araştırmacılar, algoritmayı Orta Doğu’daki iki eğitim hastanesinden alınan 60 dil görüntüsüyle test ettiler. Hastalar, dillerinin fotoğrafını çekmek için bir web kamerası kullandılar ve algoritma neredeyse tüm vakalarda hastalıkları doğru bir şekilde tespit etti.

Uygulamalar:

Araştırmanın bir diğer yazarı, Güney Avustralya Üniversitesi’nden Prof. Javaan Chahl, teknolojinin nihai olarak diyabet, felç, anemi, astım, karaciğer ve safra kesesi sorunları, COVID-19 ve diğer rahatsızlıkların teşhisini sağlayan bir akıllı telefon uygulamasına dönüştürüleceğini söyledi.

Sonuç:

Çalışmanın bulguları, bilgisayarlı dil analizinin hastalık taraması için güvenli, etkili, kullanıcı dostu ve uygun maliyetli bir yöntem olduğunu gösteriyor. Ancak hastaların veri paylaşımına isteksizliği ve kamera yansımalarının algoritmayı yanıltması gibi bazı zorluklar aşılmalıdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.