Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti yayımlandı

Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti yayımlandı
Yayınlama: 03.07.2024
11
A+
A-

Küresel Büyüme Görünümünde Sınırlı İyileşme

Küresel büyüme görünümünde 2023’ün ilk çeyreğinde sınırlı bir iyileşme kaydedildi. Türk lirası cinsinden ihracat paylarına göre ağırlıklandırılan küresel büyüme endeksinin 2024’te %2,0 oranında artarak 2023’teki %1,8’lik oranın üzerine çıkması bekleniyor. Ancak küresel ekonomik faaliyetin zayıf seyretmeye devam ettiği belirtiliyor.

Gelişmiş ülkelerin büyüme verileri, ekonomik faaliyette ılımlı bir toparlanmayı destekliyor; bu toparlanma büyük ölçüde hizmet sektörü kaynaklı. ABD ekonomisi, diğer gelişmiş ülkelerden olumlu ayrışmaya devam ediyor. Jeopolitik gelişmeler ve sürdürülen sıkı para politikaları, 2024’te küresel ekonomik faaliyet açısından önemli risk faktörleri olarak görülüyor.

Yüksek çekirdek enflasyon ve enflasyon beklentileri, küresel enflasyonun merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde kalmaya devam edeceğini gösteriyor. 2023’te enflasyonda keskin bir düşüş olsa da, özellikle hizmet enflasyonundaki direnç dikkat çekiyor.

Gelişmekte olan ülkelerde faiz indirimleri devam ederken, bazı gelişmiş ülke merkez bankaları faiz indirim sürecine başlamıştır. Ancak enflasyonun dirençli olması, jeopolitik gelişmeler ve hammadde fiyatlarına ilişkin risklerin devam etmesi nedeniyle merkez bankaları faiz indirimlerinde temkinli bir yaklaşım izliyor. Gelişmiş ülkelerin büyüme, enflasyon ve para politikası görünümündeki farklılıklar, küresel belirsizliği artırıyor ve risk iştahını ve gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarını etkiliyor.

Türkiye’de Türk lirası kredi büyümesindeki yavaşlama devam ediyor, yabancı para kredi büyümesi ise düşüş gösteriyor. Bireysel kredilerin büyüme oranları artarken, ticari krediler sınırlı ölçüde büyümeye devam ediyor.

2024’ün ilk çeyreğinde ekonomik faaliyet güçlü seyretti. Özel tüketim büyümeye yıllık bazda katkıda bulunmaya devam ediyor, ancak oranı azalıyor. Sanayi üretim endeksi Nisan ayında aylık ve yıllık bazda düştü, kapasite kullanım oranı %76,2 oldu. İmalat sanayi firmalarının geleceğe yönelik istihdam beklentileri düşüş gösterirken, cari işlemler açığı arttı.

Enflasyon Mayıs ayında %3,37 artarak %75,45’e yükseldi. Hizmet grubundaki aylık fiyat artışı yüksek seyrederken, temel mal grubunda dayanıklı mallarda yavaşlama görüldü. Gıda grubunda işlenmemiş gıda fiyatlarında düşüşe rağmen işlenmiş gıda grubunda maliyet baskıları devam ediyor.

Türk lirasının kur oynaklığı arttı ve Mayıs ayında yurt içi üretici fiyatları %1,96 oranında yükselerek yıllık enflasyonu %57,68’e taşıdı. Merkez Bankası, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak politika faizini sabit tuttu ve enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu koruyor. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılabilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.