Bakan Yumaklı’dan Diyarbakır ve Mardin yangınına ilişkin açıklama: Bölgedeki yaraları sarmaya devam edeceğiz

Bakan Yumaklı’dan Diyarbakır ve Mardin yangınına ilişkin açıklama: Bölgedeki yaraları sarmaya devam edeceğiz
Yayınlama: 23.06.2024
10
A+
A-

Diyarbakır ve Mardin Yangın Felaketinde Tarım ve Hayvancılık Hasar Durumu

Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçelerini etkisi altına alan yıkıcı yangın, meydana geldiği ilk andan itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri, AFAD koordinasyonunda müdahale, destek ve hasar tespit çalışmaları için bölgeye yönlendirilmiştir.

Yangın bölgesindeki çiftçilerin tarım alanlarında ve hayvancılıkta yaşadığı kayıplar için kapsamlı bir hasar tespit çalışması yürütülmüştür.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde Köksalan Mahallesi, Bağacık Mahallesi, Yazçiçeği Mahallesi ve Ağaçsever Mahallelerinde toplam 7.900 dekar tarım alanı yangından etkilenmiştir. Bu alanın 6.789 dekarında anız, 1.111 dekarında ise hasadı henüz yapılmamış buğday ekili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca 1 traktör ve 14 sulama tesisi de zarar görmüştür.

Çınar’ın Köksalan Mahallesi’nde acı bir kayıp yaşanmış ve 924 küçükbaş hayvan telef olmuştur. Tedavi edilemeyecek durumda olan 83 küçükbaş hayvan ise kesime gönderilmiştir. 190 hayvan ise yerinde tedavi edilerek kurtarılmıştır.

Mardin’in Mazıdağı ilçesinde Yetkinler ve Yücebağ Mahalleleri ile Kelek Mezrası’nda toplam 7.000 dekar tarım alanı yangından zarar görmüştür. Hasat edilmemiş buğday alanları 4.000 dekarı, anız alanları ise 3.000 dekarı kapsamaktadır. Ek olarak, çiftçilerin bazı sulama ekipmanları da hasar görmüştür. Mardin’de ekiplere bildirilen veya tespit edilen hayvan kaybı bulunmamaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlükleri, yangından etkilenen çiftçilere destek sağlamaya devam edecektir. Bitkisel ve hayvansal üretim yapan çiftçiler, her türlü desteği almaya devam edeceklerdir.

Yangın felaketinin doğaya verdiği zararları onarmak amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, bölgede rehabilitasyon çalışmaları yürütecektir. Bu çalışmalar, biyoçeşitliliğin hızla eski haline dönmesine ve bölgenin daha zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olmasına yardımcı olacaktır.

Devletimiz, ilgili tüm kurumlarıyla yangından etkilenen bölgedeki yaraları sarmak için çalışmalarını sürdürecektir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileriz. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.