4000 yıllık gizem çözüldü: ‘Krallar için ölüm ve yıkım’

4000 yıllık gizem çözüldü: ‘Krallar için ölüm ve yıkım’
Yayınlama: 15.08.2024
27
A+
A-

Babil Tabletlerinin Deşifre Edilmesi Ay Tutulmalarının Uğursuz Alametler Olduğunu Ortaya Çıktı

Yakın zamanda British Museum’dan araştırmacılar, 100 yıl önce Irak’ta bulunup daha sonra British Museum tarafından edinilen Babil tabletlerini deşifre ettiler. Çivi yazısıyla yazılmış 4.000 yıllık tabletler, Ay tutulmalarının özellikle krallar için felaket alametleri olarak görüldüğünü ortaya koydu.

Ay Tutulmalarının Ölümcül Anlamı

Araştırma, günümüzde Irak’ta bulunan antik Sippar kentinden getirilmiş ve kökeni M.Ö. 1200’lere kadar uzanan dört tablete odaklandı. Journal of Cuneiform Studies dergisinde yayınlanan deşifre metinler, Babillilerin Ay tutulmalarını “ölüm ve yıkımın uğursuz işaretleri” olarak algıladıklarını gösteriyor.

Bir tablet, “sabah saatinde Ay tutulmasının” bir hanedanın sonu anlamına geldiğini belirtiyor. Bir diğer tablet ise “eğer bir tutulma merkezden bir anda belirsizleşir ve bir anda netleşirse bir kral ölecek, Elam yıkılacak” diye uyarıyor.

Astrologlardan Gelen Kehanetler

Metinlerin Mezopotamya uygarlığından astrologlar tarafından yazıldığı ve Ay tutulması alametlerinin bilinen en eski kayıtları olduğu düşünülüyor. Araştırmacılar, “Ay tutulmalarından kaynaklanan kehanetler iyi bir devlet yönetimi ve iyi danışmanlık için büyük önem taşıyordu” diyor.

Babillerin Mirası

Babilliler, insanlık tarihinin gidişatında önemli izler bırakmış, Akadca konuşan eski bir Mezopotamya uygarlığıydı. Bilim, tarım, edebiyat ve hukuk alanlarındaki önemli katkılarıyla tanınırlar. 60 tabanlı sayı sistemleri hala zaman ve açıların ölçülmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca Gılgamış Destanı da dahil olmak üzere eski edebiyatın önemli eserleri de Babil döneminde yazılmıştır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.